BankaMemuru.com web sitemize hoşgeldiniz!

Keyifli ve eğlenceli vakit geçirmek için aşağıdaki buton ile aramıza katılabilirsiniz.

Kayıt Ol!

Bağımsız Denetim Firmalarının Bankalardan Mutabakat Talep Etmesi Nasıl Yapılır?

Moderatör Çevrimdışı

Moderatör

BankaMemuru.com
BM Yönetici
29 Eyl 2023
296
2
4
18
40
Meslek
Bankacı
Bağımsız denetim firmalarının bankalardan mutabakat talep etmesi, denetlenen şirketin banka hesap bakiyeleri, kredi borçları ve diğer finansal ilişkilerinin doğruluğunu teyit etmek amacıyla yapılır. Bu süreç aşağıdaki adımları içerir:

1. Mutabakat Talep Mektubunun Hazırlanması

Denetim firması, denetlenen şirketin bilgileri doğrultusunda bir banka mutabakat mektubu hazırlar. Bu mektup genellikle aşağıdaki bilgileri içerir:

• Denetlenen şirketin adı ve banka hesap numaraları
  • Denetim dönemi (örneğin, 31 Aralık 2024 itibarıyla)
  • Bankadan talep edilen bilgiler (hesap bakiyeleri, krediler, teminatlar vb.)
  • Bankanın yanıtını göndermesi gereken adres veya e-posta

2. Denetlenen Şirketin Onayı

Bağımsız denetim firması, hazırlanan mutabakat mektubunu denetlenen şirketin yetkilisine imzalatır. Bankalar, müşteri onayı olmadan üçüncü taraflarla finansal bilgileri paylaşmaz.

3. Bankaya Gönderim

Denetim firması, mutabakat mektubunu bankaya e-posta, faks veya posta yoluyla iletir. Bazı büyük bankalar, mutabakat taleplerini özel portalları üzerinden alır.

4. Bankanın Yanıt Vermesi

Banka, şirketin hesap bakiyelerini ve finansal yükümlülüklerini teyit ederek bağımsız denetim firmasına doğrudan geri dönüş yapar. Yanıt süresi, bankanın işleyişine ve yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir.

5. Yanıtın Denetimde Kullanılması

Bağımsız denetim firması, bankadan gelen bilgileri şirketin finansal kayıtlarıyla karşılaştırarak olası farkları analiz eder. Eğer mutabakat sonucunda fark çıkarsa, şirketten ek açıklamalar talep edilebilir.

Bu süreç, Türkiye Denetim Standartları (TDS 505 – Dış Teyitler) kapsamında yürütülür ve finansal tabloların doğruluğunu sağlamak için önemli bir adımdır.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar