Bağımsız denetim firmalarının bankalardan mutabakat talep etmesi, denetlenen şirketin banka hesap bakiyeleri, kredi borçları ve diğer finansal ilişkilerinin doğruluğunu teyit etmek amacıyla yapılır. Bu süreç aşağıdaki adımları içerir:
Bu süreç, Türkiye Denetim Standartları (TDS 505 – Dış Teyitler) kapsamında yürütülür ve finansal tabloların doğruluğunu sağlamak için önemli bir adımdır.
1. Mutabakat Talep Mektubunun Hazırlanması
Denetim firması, denetlenen şirketin bilgileri doğrultusunda bir banka mutabakat mektubu hazırlar. Bu mektup genellikle aşağıdaki bilgileri içerir:- Denetlenen şirketin adı ve banka hesap numaraları
- Denetim dönemi (örneğin, 31 Aralık 2024 itibarıyla)
- Bankadan talep edilen bilgiler (hesap bakiyeleri, krediler, teminatlar vb.)
- Bankanın yanıtını göndermesi gereken adres veya e-posta
2. Denetlenen Şirketin Onayı
Bağımsız denetim firması, hazırlanan mutabakat mektubunu denetlenen şirketin yetkilisine imzalatır. Bankalar, müşteri onayı olmadan üçüncü taraflarla finansal bilgileri paylaşmaz.3. Bankaya Gönderim
Denetim firması, mutabakat mektubunu bankaya e-posta, faks veya posta yoluyla iletir. Bazı büyük bankalar, mutabakat taleplerini özel portalları üzerinden alır.4. Bankanın Yanıt Vermesi
Banka, şirketin hesap bakiyelerini ve finansal yükümlülüklerini teyit ederek bağımsız denetim firmasına doğrudan geri dönüş yapar. Yanıt süresi, bankanın işleyişine ve yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir.5. Yanıtın Denetimde Kullanılması
Bağımsız denetim firması, bankadan gelen bilgileri şirketin finansal kayıtlarıyla karşılaştırarak olası farkları analiz eder. Eğer mutabakat sonucunda fark çıkarsa, şirketten ek açıklamalar talep edilebilir.Bu süreç, Türkiye Denetim Standartları (TDS 505 – Dış Teyitler) kapsamında yürütülür ve finansal tabloların doğruluğunu sağlamak için önemli bir adımdır.