Bankacılık Nedir? Bankacı Nasıl Olunur? Bankacıların Faaliyet Alanları Nelerdir?

Moderatör Çevrimdışı

Moderatör

BankaMemuru.com
BM Yönetici
29 Eyl 2023
122
4
Bankacılık ülkemizde genellikle ilgi çeken mesleklerden biri olarak bilinir. Kimine göre bunun nedeni kazancına göre çalışılabilecek daha iyi bir meslek bulunmaması olarak açıklansa da aslında bu mesleği çok severek yapan insanlar da yok değildir. Özellikle Finans ve Ekonomi alanına ilgi duyan kişilerin öncelikli durağı hep bankalar olmuştur.

Bu yazımızda bankacı olmak için yapılması gerekenleri, hangi kişilikte ve karakterde olanların bu meslekte daha başarılı olabileceğini ve mesleğin artılarını, eksilerini sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Sizlerde yorumlarınızla ve sorularınızla konumuza katkı sağlarsanız aklında soru işareti olan tüm herkes bilgilenmiş olur.

Bankacılık Nedir? Ne Değildir?

Bankacı olmaya geçmeden önce bankacılık nedir, Nasıl bir meslektir ve de ne değildir? sorularını yanıtlamamız gereklidir. Bu bağlamda bankacılık mesleği ile alakalı bazı durumların eksik ya da hatalı bilindiği varsayımı ile gerekli bilgilerin açıklanması doğru olacaktır.

Bankacılık en kaba tarifiyle her türlü parasal işlemi yapan, bu işlemlere öncülük ve aracılık eden sermaye, kredi, yatırım ve para piyasası işlemlerini konu edinen iktisadi mesleğe verilen isimdir. Ancak bu saydığımız konuların dışında bankacılık mesleğine has bir takım meziyetler ve yeteneklere de sahip olmak bu mesleğin temelini oluşturur. Örneğin ikna kabiliyeti, liderlik, iletişim becerileri vb. özellikler bankacılık için olmazsa olmazlardandır.

Bankacılık mesleği geçiş aşaması mesleklerindendir. Yani ilerleyen zamanlarda ekonomi konusunda önemli kariyerler hedefleyen kişiler için mesleğin inceliklerini öğrenmek, temelden tüm ekonomik süreçlere şahit olmak önemli bir deneyim olacaktır.

Bankacı Nasıl Olunur?

Bankacı olabilmek için genellikle aşağıda listelenen yol izlenir:
  • Eğitim (Üniversitelerin ilgili lisans bölümlerinden mezun olmak)
  • Staj hayatı (Deneyim kazandıran ve bankacılığı meslek edinmeden önce deneme imkanı sunan bir hazırlık)
  • İş başvuru süreci (Bankacı olabilmek için bankaların ilanlarına başvuru yaparak ilk adımı atmak)
  • Sınavlar ve mülakatlar (Bankaların personel alımı yapmak adına uygulamış olduğu sınavlardan ve mülakatlardan geçerli not almak gerekir.)
  • İşbaşı eğitimleri ve hazırlık süreci (Bankacılık risk içeren bir meslektir. Bu yüzden personellere gereken bilgiler aktarılır, yapılan işlemler sonucunda alınacak sorumluluklar hakkında bilgi verilir)
  • Sertifikalar, eğitimler ve devam eden öğrenme süreci (Bankacı olmak kadar bankacılıkta başarılı olmakta birtakım şartlara bağlıdır. Mesleği yaparken de eğitimi işinin bir parçası yapabilmek önemlidir)

Eğitim

Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümlerinden birinden mezun olmak bankacı olabilmenin ilk şartıdır. Özellikle İktisat, İşletme, Uluslararası İlişkiler bölümleri öncelikli alımların yapıldığı bölümlerdir.

Bu bölümlerin yanı sıra bankacılığın gelişen teknolojiye ayak uyduran yapısı İİBF fakültesi dışından da alımların yapılmasını sağlamaktadır. Örneğin Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Bilişim Sistemleri gibi bölümler dijital bankacılığın altın yıllarını yaşadığı günümüzde oldukça önemlidir.

Stajyerlik

Bankaların öğrencilik hayatı devam edenlere yönelik yarı zamanlı iş imkanı sunulan programları mevcuttur. Bu programlar ile hem sizler öğrencilik hayatınız bitmeden önemli bir tecrübe edineceksiniz, hem de bankalar gelecekte yaşayabilecekleri personel bulma yönündeki sıkıntılarını öğrencilik hayatında bankalarında staj yapan kişiler ile daha sağlıklı çözebilecek.

Öğrencilik hayatında yapılan stajın önemli bir deneyim kattığını söyleyebiliriz. Bunun yanında maddi olarak da öğrencilere rahatlama yaşatacaktır. Staj hayatınız boyunca çalıştığınız gün ve saatlere göre maaş alırsınız..

İş Başvuru Süreci

Bankacı olabilmenin resmi adımı iş başvuru süreçleridir. Bankaların işe alım süreçleri genellikle aynıdır. İhtiyaç duyulan pozisyona uygun ilan yayınlanır. Başvuru yapanlar arasından en uygun olanlar seçilerek işe alım süreci tamamlanmış olur.

Banka iş ilanlarının yayınlandığı birçok mecra bulunmaktadır. Bunlardan en bilinenleri kariyer.net, linkedin.com ve bankaların kendi kariyer siteleridir. Bunlar arasında size önerebileceğimiz en güçlü yöntem, bankaların kendi kariyer sitelerinden başvuru yapmanızdır. Çünkü yayınlanan ilana uygun bulunmasanız da ilerleyen zamanlarda açılabilecek başka pozisyonlar için ilgili kariyer sitesinde bulunan iletişim bilgilerinizden size ulaşım sağlayacaklardır.

Sınavlar ve Mülakatlar

Bankacı olabilmek için buraya kadar olan adımlar sizin bankacı olmayı talep etmeniz üzerine kuruludur. Bu adımda ise bankalar sizlerden talep eder ve birtakım süreçlerden geçmenizi ister. Bu süreçlerden ilki sınavlardır. Genellikle bankalar alım yapacakları zaman öncelikle adayları Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavlarına tabi tutarlar. Bu sınavlarda başarılı olan adayları ise daha sonrasında mülakat aşaması beklemektedir.

Bizlere göre bankacı olabilmenin en önemli adımı mülakat bölümleridir. Çünkü alım yapacak banka, adaylar arasından seçim yaparken birçok kritere bakmaktadır. Bu kriterler sayesinde de işe alacağı personeli en ince ayrıntısına kadar tanımak ister. Kişilik, bedensel ve duygusal sağlık, bugüne kadar ki hayatınız ve çalışma kariyeriniz bu kriterlerden yalnızca birkaçıdır.

İşbaşı Eğitimleri ve Hazırlık Süreci

Tebrikler! işe alındınız ve bankacılık kariyeriniz artık başladı. Bu saatten sonra rahat ve esnek bir çalışmaya geçebilirsiniz demeyi çok isterdik. Ancak henüz her şey bitmiş ya da başlamış değil. Bankalar işe alım süreçlerinden sonra işe aldığı personeli yakından takip eder. Siz fark etmemiş olsanız bile sizinle ve çalışmanız ile alakalı bilgiler sürekli olarak İnsan Kaynakları birimine aktarılıyordur. Bu aşamada hakkınızda olumsuz bir algıya sahip olmaları, kariyerinizi henüz başlarında sonlandırabilir. İşte bu yüzden sürekli gelişime ve eğitime açık olmalı, çalıştığınız bankaya kendinizi ispatlamalısınız.

Hazırlık sürecinde göstereceğiniz aktiflik ve de başarılı süreçler kariyerinizin sonraki aşamalarını da oldukça etkileyecektir. Terfi süreçlerinizi, farklı birimlere geçişlerinizi bu aşamada yapmış olduklarınızla pozitif anlamda etkileyebilirsiniz.

Sertifikalar, Eğitimler ve Devam Eden Öğrenme Süreci

Aslında bu aşamaya üst bölümde biraz değinmeye çalıştık. Ancak yukarıda bahsettiklerimize ek olarak şunları da ilave edebiliriz. Bankacılık kariyerinizin her noktasında (başlangıcı dahil) elinizi güçlendirecek bir takım eğitim ve sertifika programları mevcuttur. Bu eğitim ve programlardan başarılı olabilmek, donanımlı birer bankacı algısının önemli parçasıdır. SPL, Sigortacılık sınavları (SEGEM, BES), TOEFL ve bankacılık ile alakalı diğer tüm sertifika programları,, başarılı kariyer puzzle'ını oluşturan küçük parçalardır.

Bankacıların Faaliyet Alanları Nelerdir?

Bankacılar ekonomik düzenin gerektirdiği hemen her alanda faaliyet gösterirler. Krediler, para politikaları, yatırım hizmetleri, sigortacılık faaliyetleri, ödeme hizmetleri gibi geniş bir yelpazeye sahip bu faaliyet alanları teknolojinin gelişimi ve insan hayatını derinden etkilemesi ile birleşince oldukça kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşebiliyor.

Bankacıların Çalışma Alanları ve Unvanları

Bankacılar dahil oldukları iş kolunda temelde 3 farklı konumda faaliyet gösterirler. 1. Genel Müdürlük Çalışanları, 2. Bölge Müdürlükleri Çalışanları ve 3. Şube Çalışanları.

Genel Müdürlük Çalışanları genellikle çalıştıkları birimlere göre farklı konularda yetkilendirilmiştir. Örneğin Teminat Takip biriminde çalışan bir personelin sorumluluğu banka müşterilerinin teminatlarıyla alakalı konularda hizmet sunmak iken, Dış Ticaret biriminde çalışan bir personelin hizmet alanı daha çok akreditif, vesaik gibi dış ticaret ile ilgili konulardır. Bu anlamda genel olarak Genel Müdürlük Müdürlük çalışanlarının unvanları bağlı bulunduğu birim ismi ve unvan şeklinde oluşturulur. Dış Ticaret Uzman Yardımcısı, Teminat Takip Uzmanı, Nakit Operasyonları Yöneticisi gibi.

Şube Çalışanlarında ise temelde 3 farklı çalışma grubu vardır. 1. Ticari-KOBİ Satış, 2. Bireysel Satış, 3. Operasyon.
Ticari-KOBİ Satış
birimi için unvanlar genellikle şunlardan biri olabilir: Memur, Satış Yetkilisi, Satış Elemanı, Satış Sorumlusu, Müşteri Danışmanı, Müşteri Temsilcisi, Portföy Temsilcisi, Portföy Yetkilisi, Portföy Yönetmeni, Portföy Sorumlusu, Uzman, Uzman Yardımcısı, Satış Uzmanı v.b.
Bireysel Satış birimi içinde unvanlar şu şekilde listelenebilir: Bireysel Pazarlama Elemanı, Bireysel Satış Uzmanı, Bireysel Satış Uzman Yardımcısı, Bireysel Portföy Yöneticisi, Bireysel Portföy Uzmanı, Bireysel Satış Yönetmeni v.b.
Operasyon kadrosu ise şu şekilde unvanlara sahip olabilmektedir: Gişe Memuru, Gişe Yetkilisi, Banko Görevlisi, Banko Asistanı, Servis Görevlisi, Servis Memuru, Servis Yetkilisi, Operasyon Sorumlusu, Operasyon Uzmanı, Operasyon Yönetmeni, Müşteri İlişkileri Yöneticisi v.b.



bankaci-nasil-olunur
 
Son düzenleme:

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst