FAST, yani Fonların Anlık ve Sürekli Transferi Sistemi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından geliştirilen ve bankacılık sektöründe dijitalleşmeyi artırmayı hedefleyen bir ödeme sistemidir. FAST sayesinde, kullanıcılar farklı bankalar arasında 7 gün 24 saat, saniyeler içinde para transferi yapabilir. Geleneksel EFT (Elektronik Fon Transferi) sistemiyle kıyaslandığında, FAST sistemi birçok avantaj sunar:
- Hız: Transferler anlık olarak gerçekleşir, saniyeler içinde para alıcı hesabına ulaşır.
- Kesintisiz Hizmet: İşlemler, mesai saatleri dışında veya tatil günlerinde bile yapılabilir.
- Kolaylık: Kolay Adresleme Sistemi sayesinde IBAN yerine telefon numarası, e-posta adresi veya T.C. kimlik numarası gibi bilgilerle para transferi yapılabilir.
- Limitler: İlk başlarda işlem limitleri daha düşük olsa da, zaman içinde FAST işlem limiti artırılmış ve kullanıcıların daha büyük tutarları transfer etmeleri sağlanmıştır.
FAST ile Para Transferi Nasıl Yapılır?
FAST üzerinden para transferi yapmak oldukça basittir. İşlemler genellikle bankaların mobil bankacılık veya internet bankacılığı uygulamaları aracılığıyla gerçekleştirilir. İşte adım adım FAST ile para transferi süreci:1. Mobil veya İnternet Bankacılığına Giriş
İlk adım, çalıştığınız bankanın mobil veya internet bankacılığı uygulamasına giriş yapmaktır. Uygulamaya giriş yapmak için kullanıcı adı, şifre ve/veya iki faktörlü doğrulama yöntemleri kullanılabilir.2. Para Transferi Seçeneğini Seçin
Ana menüden "Para Transferi" veya "Havale/EFT" gibi bir seçenek seçilir. Bu menüde genellikle FAST seçeneği açıkça belirtilmiştir.3. Alıcı Bilgilerini Girin
FAST ile para göndermek için alıcının:- IBAN numarası, veya
- Kolay Adres (telefon numarası, e-posta adresi veya T.C. kimlik numarası) bilgisi girilebilir.
4. Tutar ve İşlem Onayı
Gönderilecek tutar yazılır ve işlem için onay verilir. FAST sistemindeki işlem limiti, bankaya göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, ilk uygulama döneminde 1.000 TL olan limit, bugün bazı bankalarda daha yüksek olabilir.5. Onay ve Tamamlama
İşlem onayı verildikten sonra para, saniyeler içinde alıcının hesabına ulaşır. İşlem başarıyla tamamlandığında bir onay mesajı görüntülenir.6. Bildirimler
FAST ile yapılan transferler, genellikle hem gönderen hem de alıcıya SMS veya e-posta yoluyla bildirilir. Bu sayede işlemin durumu anlık olarak takip edilebilir.Kolay Adres Tanımlama Nasıl Yapılır?
Kolay Adresleme Sistemi, FAST sisteminin en dikkat çekici özelliklerinden biridir. Bu sistem, para transferlerinde uzun IBAN numaralarını kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırır. Bunun yerine, alıcının telefon numarası, e-posta adresi veya T.C. kimlik numarası gibi daha kolay hatırlanabilir bilgiler kullanılır.Kolay Adres Tanımlama Adımları
Kolay adres tanımlama işlemi de oldukça basittir:- Bankanın Mobil veya İnternet Bankacılığına Giriş
- İlk adım olarak, müşterisi olduğunuz bankanın mobil bankacılık uygulamasına giriş yapın.
- Kolay Adres Yönetimi Menüsü
- Uygulama içinde genellikle "Kolay Adres Yönetimi" veya "FAST Kolay Adres" gibi bir seçenek bulunur. Bu menüye giriş yaparak tanımlama işlemini başlatabilirsiniz.
- Kolay Adres Türünü Seçin
- Telefon numarası, e-posta adresi veya T.C. kimlik numarası gibi bir kolay adres türü seçin. Bu bilgilerden biri, bankanızdaki mevcut bir hesaba bağlanır.
- Hesap Bağlama
- Seçilen kolay adres, kullanıcının belirlediği bir banka hesabına bağlanır. Örneğin, telefon numaranız vadesiz TL hesabınıza bağlanabilir.
- Onaylama
- Banka, kolay adres tanımlama işlemini doğrulamak için bir onay kodu veya işlem onayı isteyebilir. Bu adım, genellikle SMS ile gönderilen bir kod veya mobil uygulama bildirimi ile tamamlanır.
- İşlem Tamamlandı
- Kolay adres başarıyla tanımlandığında, bu bilgi FAST sistemine kaydedilir ve artık bu adres üzerinden para transferleri yapılabilir.