İbkb Nedir? Bankalardan İbkb Nasıl Yapılır?

Moderatör Çevrimdışı

Moderatör

BankaMemuru.com
BM Yönetici
29 Eyl 2023
122
4
İhracat bedellerinin yurda getirildiğini ve İhracat Genelgesinde belirtilen oranda dövizin bankaya satıldığını gösteren belgedir. Bankalar bu belgelerin oluşması için İBKB işlemi yapmaktadırlar. İşlem sonucunda belirlenen oran ve üstünde döviz bankaya satılmış olur. Bu satış işlemi Merkez Bankasının açıkladığı saatlik kur üzerinden yapılmaktadır.

Bankadan İBKB işlemleri yapılırken ilgili beyannameye istinaden talimat hazırlanır. Bazı bankaların internet ve mobil bankacılık uygulamaları İBKB işlemleri yapmanıza olanak sağlamaktadır. Banka şubelerinden yapılacak İBKB işlemleri için hazırlanan İBKB talimatı bankaya iletilir ve işlemin yapılması emri iletilir. Talimata istinaden bankaların ilgili beyannameye istinaden döviz bozum işlemini yaparak İBKB evrakı düzenlerler. Vergi Daireleri ilgili beyannameye istinaden İBKB işleminin yapılıp yapılmadığı hususunda belge talep etmedikçe İBKB evraklarının bankadan alınmasına gerek yoktur.

İBKB işlemlerinde aksi belirtilmedikçe İBKB düzenlenecek tutarın %30'u TL'ye döndürülür. Ancak; döviz bozumlarında merkez bankası kurları kullanıldığından dövize ihtiyacınız yoksa ya da dövizi her halükarda TL'ye dönecekseniz ilgili bedelin %100'ünü bozdurmanız daha mantıklı olacaktır.

Aynı zamanda Firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin TCMB’ye satışı sırasında, firmalar verecekleri taahhüt karşılığında, Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabilmektedir. Döviz Dönüşüm desteği alındığında da İBKB düzenlenecek tutarın tamamının bozulması daha fazla destek ödemesi alabilmek adına önemlidir.

Yukarıda açıklanan durumları 2 örnek ile açıklayalım:

İBKB düzenleme örneği 1 :
Gümrük beyanname tutarı: 120.000 USD
Gelen ihracat bedeli : 100.000 USD
Bu örnekte %2 dönüşüm desteği alınmamaktadır.

İBKB düzenlenebilecek maksimum tutar gelen bedeli aşamaz. Bu nedenle 100.000 USD İBKB işlemi yapılabilir. Bu tutarın %30'u TL'ye dönülecektir. Yani 100.000 USD İBKB işlemi yapıldıktan sonra, İlgili Gümrük beyannamesinden 20.000 USD açık kalmaktadır. İBKB işlemi zorunluluğu beyannamelerin 15.000 USD üstü için olduğundan 5.000 USD İBKB işlemi daha sonra yapılmalıdır.

İBKB düzenleme örneği 2 :
Gümrük beyanname tutarı: 100.000 USD
Gelen ihracat bedeli : 120.000 USD
Bu örnek %2 dönüşüm desteği alınmaktadır.

İBKB düzenlenebilecek tutar Gümrük Beyanname tutarını aşamayacağından 100.000 USD İBKB yapılabilecektir. 100.000 USD İBKB işleminde destek ödemesi alındığından muhtemelen %100 bozum talep edilecektir. Bu durumda 2.000 USD karşılığı TL dönüşüm desteği alınabilecektir.
 
Son düzenleme:

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Benzer konular

Üst