Spl Lisans Ve Modül Yenileme Eğitimleri

Moderatör Çevrimdışı

Moderatör

BankaMemuru.com
BM Yönetici
29 Eyl 2023
41
4
Sermaye Piyasası’nın dinamik ve değişken bir yapısı olduğundan önceki yazılarımızda bahsetmiştik. İşte bu dinamik yapı nedeniyle SPL lisans sahiplerinden belirli dönemlerde yenileme eğitimlerine katılmalarını talep eder. Bu eğitimlere süresi içerisinde katılmayan kullanıcıların lisansları eğitimi tamamladıkları zamana kadar askıya alınır. SPL yenileme eğitimleri 2 adettir. Bunlardan birincisi Lisans Yenileme Eğitimleri olarak, ikincisi ise, Modül (Sınav Konusu) Yenileme Eğitimleri olarak adlandırılmaktadır.

1. Lisans Yenileme Eğitimleri​

Bu eğitimler Lisanslama Tebliği’nin; “Lisans Yenileme” ve “Lisansın Askıya Alınması veya İptal Edilmesi” başlıklı 17 ve 18’inci maddeleri gereğince yapılmaktadır.

Lisanslama Tebliği gereğince; lisans sahiplerinin her 3 yılda bir lisans yenileme eğitimlerine katılımı zorunludur. Zamanı geldiği halde lisans yenileme eğitimine katılmayan lisans sahiplerinin lisansı askıya alınmaktadır. Lisansı askıya alınan kişiler lisans konusu faaliyetlerde bulunamazlar.

Askıya alınan lisanslar, lisans yenileme eğitimlerine katılmak suretiyle tekrar geçerli hale gelir.

Lisans yenileme eğitimi tamamlandıktan sonra, ilgili lisansın bünyesinde bulunan tüm sınav konularına ait notların geçerlilik tarihi, yenileme eğitimi tamamlama tarihi dikkate alınarak 3 yıl uzatılır. Lisans yenileme eğitim tarihinin hesaplanmasında, lisans almaya hak kazanılan son sınav tarihi esas alınır. Eğitim alındıktan sonra ise “En Son Eğitim Tarihi” dikkate alınarak sonraki 3 yıllık süre hesaplanır.

2. Sınav Konusu (Modül) Yenileme Eğitimleri

Bu eğitim ise, Lisanslama Tebliği’nin “Sınav Notları ve Sınav Notlarının Geçerlilik Esasları” başlıklı 12’inci maddesi gereğince düzenlenmektedir.

Yeni lisans başvurusunda bulunacak kişiler, ilgili lisansa konu modül(ler)den daha önce başarılı olmuş ancak, üzerinden 3 yıldan fazla süre geçmiş sınav notuna sahipse ilgili modülün veya modüllerin modül yenileme eğitimini almaktadırlar.

Yenileme eğitimleri SPL Başvuru Sistemi (SBS) ( ) üzerinden web tabanlı olarak sunulmakta olup; belirlenmiş zorunlu eğitim konularına ek olarak seçmeli eğitim konuları arasından seçilen eğitim konularının da alınması ve böylelikle gerekli kredi toplamının sağlanarak eğitimlerin tamamlanması sonucunda, yenileme eğitimlerine katılma yükümlülüğü yerine getirilmektedir.

Yenileme eğitimlerinin satın alınma tarihinden itibaren 30 gün içerisinde tamamlanması gerekmekte olup bu süre zarfı içerisinde tamamlanmayan yenileme eğitimi programı pasif hale gelecektir.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar